Ściereczki kuchenne, ręczniki, firanki i zasłony – jak dezynfekować domowe tekstylia?

0
254

Tekstylia domowe, takie jak ściereczki kuchenne, ręczniki, firany czy zasłonki, każdego dnia mają styczność z kurzem, wirusami czy bakteriami. Ich dezynfekcja jest równie istotna, co właściwa higiena własnych rąk. Dzięki prawidłowemu, regularnemu odkażaniu, wszelkie obecne w domu tkaniny nie stracą swoich właściwości i estetycznego wyglądu oraz będą pozbawione chorobotwórczych drobnoustrojów. Jak więc efektywnie wysterylizować tekstylia do kuchni, sypialni czy łazienki?

Ściereczki kuchenne – dezynfekcja

Ściereczki kuchenne to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni, która – według opinii naukowców – jest pomieszczeniem cechującym się największym zagęszczeniem drobnoustrojów. Pełnią funkcję estetyczną i praktyczną, uzupełniając aranżację otoczenia. Narażone na kontakt z produktami spożywczymi i wilgocią, są idealnym siedliskiem bakterii, alergenów i wirusów, które mogą przyczynić się do alergii pokarmowych, a w skrajnych przypadkach również do zatrucia. Z tego właśnie powodu ściereczki kuchenne stosowane do wycierania blatów, rąk, naczyń czy owoców powinny być wymieniane nawet kilka razy w tygodniu.

W kuchni zaleca się stosowanie ściereczek z bawełny, które są wyjątkowo trwałe i chłonne, a zarazem odporne na pranie w wyższej temperaturze. Podstawową metodą sterylizacji, która jest stosowana współcześnie, jest wygotowywanie ściereczek w dużym garnku pełnym wody z mydłem. Równie skutecznym, a zarazem o wiele mniej pracochłonnym sposobem dezynfekcji jest pranie ściereczek kuchennych w pralce, w temperaturze oscylującej w granicach 60 a 95 stopni Celsjusza. Każde pranie powinno zostać wsparte poprzez zastosowanie silnego detergentu, który usunie tłuszcz i brud, a przy tym wyeliminuje drobnoustroje. Może to być zwykły proszek, jak i odplamiacz o działaniu antybakteryjnym. Osoby chcące do minimum ograniczyć zużycie chemii gospodarczej powinny namaczać ściereczki kuchenne w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 3 łyżek sody oczyszczonej i łyżki boraksu. Taki roztwór eliminuje bakterie, nie niszcząc tkanin oraz gwarantuje ich świeży zapach. Dobrym nawykiem jest również osobne pranie ściereczek kuchennych, które mają kontakt z żywnością oraz wymienianie ich na nowe co najmniej raz do roku.

Ręczniki – jak prawidłowo je odkażać?

Ręczniki łazienkowe, codziennie narażone są na działanie wilgoci – a często także niedosuszane – stanowią siedlisko groźnych patogenów. Cechują się tym, iż mają nieustanny kontakt z resztkami naskórka, kosmetyków i brudu, które są świetną pożywką dla drobnoustrojów.

Tekstylia o białym kolorze mogą być odkażane za pomocą dezynfekującego wybielacza w dawce zgodnej ze wskazówkami producenta. Natomiast do kolorowych tkanin odpowiedni będzie ocet w ilości jednej miarki, który skutecznie wyeliminuje bakterie, wilgoć, a jednocześnie nie pozostawi nieprzyjemnego zapachu oraz zmiękczy materiały. Bez względu na zastosowany preparat, w celu uzyskania działania dezynfekującego zaleca się pranie ręczników w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Istotne jest także ich staranne suszenie, w pozbawionym wilgoci i przewiewnym miejscu. Świetnym pomysłem jest stosowanie suszarki automatycznej, w której wysoka temperatura efektywnie eliminuje pozostałości grzybów, wirusów i bakterii.

Jak wygląda sterylizacja firan i zasłon?

Firanki i zasłony są nieodzownym elementem każdego wnętrza. Nadają one styl całej aranżacji, chroniąc przed nadmiernym słońcem, światłem latarni czy wzrokiem przechodniów. Zakurzone, zbyt rzadko prane tkaniny wyglądają nieestetycznie, a w dodatku stają się siedliskiem bakterii, roztoczy i wirusów, zwiększających ryzyko rozwoju alergii i zachorowania.

Najważniejsze, by prać je w maksymalnie wysokiej, dozwolonej przez producenta temperaturze. Przeważnie delikatne firanki można prać w 40 stopniach Celsjusza – jest to jednak wartość zbyt niska do zlikwidowania patogenów. Z tego względu do ich dezynfekcji zaleca się zastosowanie specjalistycznych proszków, które wykazują działanie sterylizujące także w niższych temperaturach.

PODZIEL SIĘ