Patelnie nieprzywierające – wygoda w kuchni na co dzień

0
245

Dzięki temu, że patelnie nieprzywierające są na ogół uniwersalne, gama możliwych do przyrządzenia na nich potraw jest ogromna. Są doskonałym wyborem dla singli i rodzin. Znakomicie sprawdzają się w sporadycznym użyciu, jak i codziennym użytkowaniu. Patelnie nieprzywierające wykorzystywane w kuchni w sposób właściwy dbają nie tylko o walory smakowe i zdrowotne potrawy, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Do jakich dań idealnie nadają się patelnie nieprzywierające? Czy ich wybór to zakup na lata?

Patelnie nieprzywierające a gotowanie

Biorąc pod uwagę możliwości i różnorodności gotowania, patelnie nieprzywierające to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Można na nich przygotować praktycznie wszystko – od lekkich warzyw, po wykwintne mięsa, sosy i dania wieloskładnikowe. Doskonale sprawdzają się w przypadku smażenia naleśników i placuszków. Wszystko zależy oczywiście od wielkości i kształtu naczynia. Patelnie nieprzywierające są przeznaczone głównie do smażenia. Aby jego wynikiem była aromatyczna i lekka potrawa, mimo wszystko trzeba zastosować odrobinę tłuszczu. Nie chodzi tylko o walory zdrowotne, czy smakowe, ale również o bezpieczeństwo użytkowania. Smażenie całkowicie bez tłuszczu na patelni nieprzywierającej jest po prostu nierozsądne. Jej mocno rozgrzana powierzchnia może ulec wtedy szybkiemu zniszczeniu. Ponadto ciężko wyobrazić sobie bezpieczne smażenie pojedynczego składnika bez dodatku tłuszczu. Nawet w przypadku nieco lepszej wersji ceramicznej może zdarzyć się sytuacja, w której biało mięsa lub ryb ścina się błyskawicznie, jednocześnie mocno przywierając do powierzchni. Przeczy to funkcji, jaką mają mieć patelnie nieprzywierające – w końcu powstały po to, aby składniki dań się nie przypalały. Odrobina tłuszczu ma dla warstwy non-stick bardzo ważne znaczenie, ponieważ służy do jej lepszego zakonserwowania i dba o to, aby powierzchnia się nie przegrzewała. Podczas smażenia należy również zwrócić uwagę na użyty olej – ten lepszej jakości będzie dymił w znacznie wyższej temperaturze, co ułatwi przygotowanie dania w najlepszych dla jego walorów smakowych warunkach. Ważną informacją jest to, że patelnie nieprzywierające nie tolerują tłuszczu w atomizerze. To o tyle ważna cecha, że dotyczy zarówno najtańszych modeli, jak i droższego sprzętu z lepszą powłoką. Patelnie nieprzywierające, które są dość głębokie, a więc posiadają wysoki rant, z powodzeniem mogą być użyte również do duszenia. Tutaj szansa na przypalenie jest mniejsza, jednak wciąż trzeba pamiętać, aby moc palnika nie była zbyt wysoka. Duża różnorodność potraw i sposobów ich przygotowania sprawia, że patelnie nieprzywierające zyskują popularność zarówno wśród domowych kucharzy, jak i prawdziwych profesjonalistów.

Wygodne, ale również solidne patelnie nieprzywierające

Choć patelnie nieprzywierające kojarzą się na ogół z wygodą użytkowania i możliwością komponowania zdrowych, szybkich dań, istotne są ich walory wytrzymałościowe. To, ile taki sprzęt wytrzyma, zależy jednak od wielu kwestii. Jedną z nich jest materiał, z którego został on wykonany. Do wyboru mamy patelnie nieprzywierające z powłoką teflonową lub nieco bardziej odporne na uszkodzenia powłoki ceramiczne czy granitowe. W niektórych modelach wykorzystuje się również wykończenie marmurowe lub tytanowe, aby dodatkowo wzmocnić warstwę zewnętrzną. W przypadku dość wymagającego sprzętu, jakim są patelnie nieprzywierające, nie mnie istotną funkcję pełni ilość powłok. Jeśli jest ich mało, nawet w przypadku drogiego, solidnego naczynia, jej powierzchnia zacznie się niszczyć i pokrywać pęcherzykami. Obecnie dobrą jakość reprezentują patelnie nieprzywierające z minimum 3 warstwami, choć im więcej powłok, tym naczynie będzie znacznie bardziej wytrzymałe. Na trwałość naszego sprzętu do smażenia lub duszenia wpływa również sposób użytkowania. Unikanie wysokich temperatur, ostrych narzędzi kuchennych, smażenia całkowicie beztłuszczowego czy rezygnacja z mycia w zmywarce to najważniejsze zasady we właściwym posługiwaniu się takim sprzętem

PODZIEL SIĘ