Kuchnia indyjska w pigułce

0
30

Kuchnia indyjska może nas oczarować wieloma wspaniałymi potrawami. Pyszne i zdrowe dania, przyrządzone zgodnie z hinduską tradycją, mogą nie tylko oczarować nas swym smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Jakie przepisy warto wykorzystać, by nacieszyć się smakiem hinduskich potraw?

Wielkim walorem kuchni indyjskiej jest fakt, iż główną rolę odgrywają w niej naturalne, a więc przyjazne dla zdrowia składniki. Dania hinduskie mogą jednocześnie zachwycać wspaniałym smakiem i aromatem, co jest zasługą orientalnych, mądrze wykorzystywanych przypraw. Kurkuma, imbir czy czosnek to tylko wybrane przyprawy, które mają doskonały wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, a jednocześnie rewelacyjnie wpływają na smak potraw, które pojawiają się na naszych talerzach. Kuchnia indyjska chętnie z nich korzysta, co każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Inne popularne dodatki, często stosowane w kuchni indyjskiej, to szafran oraz mleko kokosowe.

A po jakie dania najchętniej sięgają Hindusi? Sporo zależy od regionu Indii oraz od obowiązującej na jego terenie tradycji. Są takie obszary, gdzie nie jada się mięsa, są takie regiony, gdzie chętnie sięga się po mięso kurczaka. Jednym z ciekawszych przysmaków, z jakimi można się spotkać w Indiach, jest kurczak z ananasem oraz mleczkiem kokosowym, który może oczarować każdego z nas swą różnorodnością. Z kuchnią indyjską kojarzą się też pierożki samosa oraz tak popularne danie, jakim jest kurczak tikka masala. Każda z tych potraw zachwyca swą różnorodnością i orientalnym charakterem, każda z nich może sprawić, że pokochamy Indie oraz kulinarną tradycję tego niezwykłego kraju.

PODZIEL SIĘ